2013. szeptember 4., szerda

A Bergennygóc fakadárok első tenerifei földalatti főhadiszállása

Úgy tűnik, ez lesz a bergennygóc blog történetének leglassabban elkészülő bejegyzése. Az első képek még június közepe felé készültek a barlangokról; közvetlenül azután, hogy elhatároztuk, itt próbáljuk kialakítani a következő bergennygóc követségi épületet. Aztán azóta sok minden történt, szép is, csúnya is, és az ősz első napjaira végre sikerült befejezni a bejegyzést. Úgyhogy amikor a képeket nézitek, tudjátok, hogy a barrancón és a leendő hálószobánkon kívül már semmi, de semmi nem úgy néz ki, mint ahogy láthatjátok. De mivel mindenképp szerettük volna megörökíteni, honnan indultak az építkezések, most csalás és ámítás nélkül jönnek a képek a leendő otthonunkról, illetve a bergennygóc delegáció legújabb követségi épületéről.
A benti nappali
Íme a közösségi helység, eredeti állapotában. Körben már készül a fal meg a polcok, gyűlnek a párnák és a matracok, lesz mozaikos padló és tekerőasztal, gyertyatartók a saját készítésű gyertyáknak, meg még ami közben az eszünkbe jut.

Műhely, raktár, pótvendégszoba, amikell
A szomszéd barlang. Erre egyelőre több ötletünk is van: freeshop, műhely, raktár, közösségi tömeghálószoba, ha esetleg elözönlenék a bergennygócok Tenerifét. Kicsivel kevesebb munka lesz megcsinálni, mint a közösségi csilledőt, mert egyben vannak a falak, viszont nem kis takarítás vár ránk, és valamit a padlóra is varázsolni kell.

A leendő hálószobánk
Még fogalmunk sincs róla, mit hogyan, mert jó bergennygóc hagyomány szerint először a csillt meg a közösségi helyeket kezdtük el építeni. De szép lesz, az tuti :)

Openair amerikai konyha
Hogy hol van? Hát a fal tövében, természetesen. Szabadtéren, mert itt jó ha egy évben kétszer esik komolyan. Itt Lesz egy kétfakkos tűzhely (kis tűz a kávénak, nagy a főzésnek), kétoldalt munkapultok, egy mosogató és persze egy kemence, hogy tudjunk pizzát és kenyeret is csinálni. Na meg a homokkő sarokülő a tűz körül. Minden természetesen kőből és reciklátumokból.

Fürdőszoba
Ajtó helyett függönnyel, tetőről lejövő napenergiával működő melegvizes zuhannyal, és természetesen márványburkolattal. Nem hiszitek? Na majd meglátjátok...

És az udvar, ahova egy kis ücsörgős-napozós-árnyékozós (mikor mi kell) helyet szeretnénk csinálni. Már találtunk hozzá egy függőágyat, már csak két fát kell ültetni, amire kikötjük ;) A közeli háttérben a barranco túlfelén a másik 3 barlang (asszem, pont a hálószobánk ablakára látni rá), a távoli háttérben meg a Teide 3700 méteres csúcsa. a másik irányban kábé félóra séta az óceánpart.

És hogy mindez mikorra lesz kész? Hát. Az eredeti tervek szerint őszre készen lett volna a közösségi helyiség meg a konyha és a zuhanyzó, legalábbis részben. Úgyhogy mire jönnek az első vendégek, már át is költözhetünk a leendő hálószobánkba, és dolgozhatunk rajta. Na, ez utóbbi mostanra az első “ötéves terv” része lett. Van, amivel hatalmas szerencsénk lett; például mikor elég kitartóan ástunk lefelé a nappaliban a porrétegbe, akkor 30-40 centi mélyen megtaláltuk a betonozott padlót. Jippijé! Más dolgok viszont jóval több munkába fognak kerülni, például a fal. Amikor megpróbáltam letakarítani a port a falról, hamar kiderült, hogy ez lehetetlen, maximum a barlang lesz egyre nagyobb, mert ez a fal nagyrészt porból áll és csak a megszokás tartja a helyén. Úgyhogy most falat rakunk, udvaron terepet rendezünk, kőből ülőgarnitúrát építünk, meg persze 5 nap alatt partit szervezünk, de ezt most hagyjuk, erről fogunk még írni hamarosan.

Szóval ez itt a következő Álom, persze addig még rengeteg munka van hátra, meg némi szerencsére is szükségünk van. Ha valaki nem bír magával, vagy a magyarországi rendszerrel, várjuk szívesen segíteni tulajdonképpen bármikortól. Munka, kaja, buli és napsütés MINDIG van,  néha egyebek is akadnak. A többi lusta bergennygóc meg jöhet majd telelni egy-két hétre, ha kész lesz :)

Képek a projekt aktuális állásáról hamarosan

1 megjegyzés:

  1. Fantasztikus amit csinaltok! A peldakepeim vagytok! :) En nem akarok igy elni, de ti komolyan gondoljatok amit csinaltok :D Nem lepukkadt londoni lakasfoglalkoent tengodtok segelyen, ahogy sokan "kivonulnak a tarsadalombol", hanem megteremtetek egy kozossegi teret, ahol akar egy onallo, onfenntarto kozosseg elhet... nem tudom mi lesz ebbol, de mar igy is egy csoda :) :)

    VálaszTörlés